TRACTAMENT D’ASPECTES I SITUACIONS TRAUMÀTIQUES
Teràpia del trauma
El trauma psicològic és l’experiència individual i única d’un o d’una sèrie d’incidents, que, a causa del fort impacte que generen, sobrepassen la capacitat de l’individu per integrar-los a la seva experiència emocional, la qual cosa afecta la seva capacitat de viure el present.
La situació traumàtica es percep com una amenaça de la seguretat personal o de la supervivència d’un mateix, estimulant així l’aparició de respostes defensives. La percepció de qualsevol tipus d’amenaça activa els comportaments, les sensacions i els pensaments defensius que poden ser de fugida, d’evitació o de bloqueig.
Aquesta petjada roman profundament a la psique i pot tenir moltes i diferents conseqüències: com dolor físic, irritabilitat, ira, addiccions, ansietat generalitzada, dificultat d’atenció i concentració, bloqueig emocional…
Les experiències traumàtiques malmeten la percepció que un té de si mateix, de l’altre i del món. També queden afectades les sensacions de seguretat, protecció i benestar.
Existeixen diferents situacions traumàtiques:
- Abús sexual
- Maltractaments (físics, verbals, psicològics…)
- Atracaments / robatoris
- Accidents
- Pèrdua de la persona estimada
- Notícies inesperades
- Haver presenciat situacions traumàtiques
Existeixen diferents símptomes que poden indicar l’existència d’aquests traumes:
- Insomni i malsons: és probable que es recordi durant la nit l’episodi traumàtic. Es poden recordar detalls aïllats o reviure tota l’experiència.
- Irritabilitat: mostrant-se més sensible davant qualsevol circumstància, fonamentalment davant aquelles que són semblants a la situació que ha provocat el trauma emocional
- Angoixa i nerviosisme: un es pot sentir més nerviós o angoixat per qualsevol cosa. És probable que es mantingui sempre en alerta, en un estat de tensió, com si el perill fos constant o alguna cosa hagués de passar en qualsevol moment.
- Por: es pot desenvolupar un temor davant diverses situacions, fins i tot, les més normals del dia a dia. També és possible que la persona se sobresalti amb facilitat i respongui de manera exagerada davant els estímuls.
- Dificultats de concentració: tenir problemes per retrobar el ritme quotidià, sentir-se confós.
- Sentiment de culpa o vergonya: a vegades les víctimes senten una profunda sensació de vergonya ja que creuen que l’esdeveniment traumàtic ha estat culpa seva o que el podien haver evitat.
- També es pot donar la circumstància contrària i algunes persones necessiten culpabilitzar els altres del que ha passat.
- Indiferència emocional: sensació que les activitats que abans t’apassionaven t’han deixat d’interessar, i que hi ha una desconnexió amb les emocions.
- Aïllament social: a causa de la por que l’esdeveniment traumàtic torni a succeir, és probable que poc a poc es limitin les activitats socials i es tendeixi a aïllar-se socialment.